Prijavi se

Politika privatnosti

Uvodna riječ

Politika privatnosti web portala koji se nalazi na domeni putovaobih.com, objašnjava kako prikupljamo, obrađujemo i koristimo informacije naših posjetitelja i redovnih korisnika.

Sadržajno, na našem portalu možete pronaći linkove koji upućuju na usluge drugih kompanija. S tim u vezi, molimo Vas da prilikom posjete istih, provjerite da li su Vaši privatni podaci zaštićeni i da biste znali kako će upotrebljavati vaše podatke.

Čuvanje Vaših informacija je jako bitno za naš posao, ali za njihovu potpunu sigurnost ne možemo garantovati obzirom da su podaci dostupni na internetu, uvijek na neki način ugroženi. Ukoliko sumnjate da je Vaša sigurnost ugrožena na način da Vam je ukradena lozinka od korisničkog naloga ili da iz nekog drugog razloga niste u mogućnosti da pristupite istom, molimo da nam se pravovremeno obratite na e-mail podrške info@putovaobih.com.

Prilikom registracije na našoj web stranici, pristajete na korištenje Vaših ličnih podataka od strane putovaobih.com vlasnika domene.

Vlasnik domene i kontrolor podataka je O.D. putovaoBiH,  Varaždinska br. 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Pristanak

Korištenjem našeg portala prihvatate Politiku privatnosti i uslove korištenja.

Koje podatke prikupljamo

1. Informacije potrebne za korištenje portala

Prilikom registracije, da biste postali korisnik naše web stranice, unosite određene lične podatke kao što su: ime, prezime, e-mail, te korisničko ime i lozinku. Jedina svrha prikupljanja ovih podataka jeste Vaša registracija na portalu, koja rezultira otvaranjem Vašeg korisničkog računa koji je dostupan javnosti od trenutka njegove aktivacije i Važi sve do njegovog brisanja ili promjene njegove vidljivosti. Registrovati se može gost korisnik, koji za krajnji cilj ima kupovinu određenih usluga koje nudi putovaobih.com i pružaoc određenih usluga, smještajnih kapaciteta ili turističkih događaja ili tura.

1. Podaci koje smo zaprimili od vas

Pored ličnih informacija koje ste upisali u svrhe otvaranja korisničkog računa, na Vašem profilu ste u mogućnosti da postavite Vašu privatnu fotografiju ili fotografiju sa asocijacijom na Vas i to su podaci koje Vi opcionalno dajete na korištenje. Ukoliko dođe do neovlaštenog korištenja Vaše fotografije, putovaoBiH kao vlasnik domene nije odgovoran obzirom da ste fotografiju postavili na svoju odgovornost. Ukoliko ste se na platformu registrovali kao organizator turističke ture, vlasnik smještajnih jedinica i/ili događaja, dužni ste da za svoju ponudu postavite fotografije na koje polažete pravo distribuiranja ili ste vlasnik istih. Fotografije koje učitate na našu platformu dostupne su putovaoBiH, ali neće biti zloupotrijebljene. 

1. Automatski prikupljene informacije od posjetioca

Budući da domena putovaobih.blog koristi servis Google Analytics, automatski se prikupljaju podaci koje ste svjesno ili nesvjesno učinili dostupnim na internetu. To može biti informacija o Vašem spolu, starosnoj dobi, Vašem prebivalištu, interesima, jezik koji pričate, internet provajder i uređaj koji koristite te informacije o tome kako ste došli do našeg portala. Ukoliko ne želite da Vaši podaci budu izloženi, molimo Vas da podesite Vašu privatnost u postavkama internet pretraživača koji koristite. 
Web portal putovaobih.blog koristi kolačiće i njima slične tehnologije u svrhu brže obrade podataka sa stranice, ali i u svrhe praćenja ponašanja posjetioca na istoj. Detaljnije o upotrebi kolačića možete pogledati u posebnoj sekciji. Automatski se prikupljaju informacije u vidu
a) kolačića i
b) log datoteka.

Kako koristimo prikupljene podatke?

Vaše podatke prikupljamo, obrađujemo i pohranjujemo u cilju što boljeg pružanja usluga koje se tiču prodaje turističkih kapaciteta, tura i ulaznica.  Također, prikupljene informacije se koriste i za potrebe praćenja interesa naših posjetioca i korisnika, te za potrebe boljeg ciljanog marketinga i kvalitetnijeg oglašavanja ujedno sa svrhom ostvarivanja naših pravnih i zakonskih obaveza ukljućujući:

1. Pružanje usluga

– pružamo mogućnost korištenja i pristupa putovaobih.com web stranici
– Pratimo ponašanje naših korisnika i posjetioca kako bismo im pružili što bolji doživljaj korištenja portala
– kreiramo jedinstvenu bazu smještajnih kapaciteta unutar granica BiH 
– pružamo priliku organizatorima putovanja (turističkim agencijama, samostalnim organizatorima, kompanijama, turističkim vodičima) da na jednostavan način oglašavaju svoju ponudu i čine je dostupnom javnosti putem putovaobih.com
– pružamo priliku organizatorima turističkih događaja da ulaznice prodaju putem naše platforme
-pružamo priliku posjetiocima da na jednostavan način rezervišu i kupe određenu uslugu
-pružamo različite vidove plaćanje (kartično, virmanom, na licu mjesta)
– pružamo i tehničku podršku ukoliko se naši korisnici nađu pred određenim problemima pri korištenju platforme
– pružamo mogućnost kupcima da na određenu uslugu ostave ocjenu/recenziju
– dajemo pristup našem sadržaju čija je svrha da odgovori na aktuelna pitanja, u vidu prijedloga, savjeta i slično. 

2. Stvaranje sigurnog okruženja

– putovaobih domena na internetu je dostupna sa maksimalnim nivoom sigurnosti protiv bilo kakve vrste napada, koji je dodatno pojačan dodavanjem SSL certifikata
– pridržavamo se pravila korištenja
– pridržavamo se naših zakonskih obaveza
svakodnevno provodimo Pravila korištenja i sprječavamo neprimjereno korištenje naših usluga od strane korisnika 
– registrovanim korisnicima u slučaju neprimjerenog ponašanja, korisnički račun će biti trajno obrisan, dok će IP adresa neregistrovanim korisnicima neprimjerenog ponašanja bili blokirana za pristup web stranici
– kontinuirano pratimo trendove sigurnosti na internetu, te pravovremeno reagujemo i implementiramo najviši stepen sigurnosti, koja u konačnici pogoduje i nama, ali ponajviše Vama kao korisnicima i posjetiocima naše stranice.
– za plaćanja putem web platforme koristimo podršku partnera koji osiguravaju visok nivo zaštite od bilo kakvih zloupotreba informacija o plaćanju

3. Praćenje i mjerenje za potrebe marketinških kampanja i oglašavanja

– prilagođavamo, mjerimo i poboljšavamo Vaše oglašavanje
– na osnovu prikupljenih podataka u mogućnosti smo da kreiramo marketinške kampanje koje su ciljane prema određenoj skupini ljudi
– prilagođavamo, mjerimo i poboljšavamo oglašavanje
– na osnovu profiliranja naših korisnika, pravimo ciljanu publiku za naše oglase i usmjeravamo naš sadržaj prema njihovim interesima

4. Kontakt

Kontaktirat ćemo Vas prilikom: 
– registracije na naš portal kada ćete zaprimiti aktivacijski kod na svoj e-mail račun
– rezervacije koju obavite i svaka popratna akcija vezana za istu će biti proslijeđena u vidu e – maila
– odgovora na Vaš upit, prijedlog, komentar ili kritiku
– u slučaju promjene politike privatnosti i uslova korištenja
– kada putovaoBiH za Vas ima prijedlog za poslovnu saradnju

Dijeljenje vaših informacija

PutovaoBiH se obavezuje da nikada neće prodavati Vaše lične informacije,  a dijeliti će ih u slučaju: 

 1. Ukoliko ste dodali svoj sadržaj u vidu smještaja, događaja ili ture moguće je da ćemo ga besplatno promovisati kroz kanale oglašavanja na socijalnim mrežama Facebook, Instagram, Pinterest kroz objavu ili priču.
  Prilikom objave Vašeg sadržaja na putovaobih.com, određeni lični podaci koje ste nam ustupili će biti javno dostupni na internetu (korisničko ime, lokacija sadržaja, kontakt podaci).
 2. Ukoliko ste svoju recenziju podijelili na određenom sadržaju, imajte u obzir da će ista biti javna odnosno svi će biti u mogućnosti da ih pročitaju
 3. Vaše korisničke profile će moći vidjeti svi posjetioci, kao i Vaše lične informacije koje su njegov sastavni dio. Napomena: Vidljivost  korisničkog računa možete podesiti u postavkama ukoliko ne želite da Vaši podaci budu javno dostupni. 
 4. PutovaoBiH može dostaviti vaše podatke sudovima, policijskim tijelima ili vladinim tijelima ili ovlaštenim trećim stranama, ukoliko smo i u onoj mjeri u kojoj smo zakonski obvezani ili je to zakonski dopušteno, ili ako je takvo otkrivanje razumno potrebno radi: (i) udovoljavanja našim zakonskim obvezama, (ii) pravnih postupaka i odgovora na zahtjeve usmjerene protiv putovaoBiH, (iii) odgovaranja na provjerene zahtjeve vezane za kaznene istrage ili navodnu ili sumnjivu ilegalnu aktivnost ili bilo koju drugu aktivnost koja nas ili naše korisnike može izložiti odgovornosti za štetu, (iv) provođenja i upravljanja našim Uslovima korištenja ili drugim ugovorima s korisnicima, ili (v) zaštite prava, imovine ili lične sigurnosti putovaoBiH, njegovih zaposlenika, korisnika ili članova javnosti.
  Tamo gdje je to prikladno, možemo obavijestiti korisnike o takvim pravnim zahtjevima, osim ako: (i) je takva obavijest zabranjena sama po sebi, sudskim nalogom ili primjenjivim zakonom, ili (ii) smatramo da bi obavještavanje bilo uzaludno, neučinkovito, stvaralo rizik od povrede ili tjelesne povrede pojedincu ili grupi, ili stvaralo ili povećavalo rizik od prevare prema ili našim korisnicima. U slučajevima u kojima postupamo u skladu sa zakonskim zahtjevima, bez prethodne obavijesti iz nekog od navedenih razloga, pokušat ćemo obavijestiti korisnika o zahtjevu, nakon što je ispunjen i kada, u dobroj vjeri, utvrdimo da u tome više nismo spriječeni.
 5. Korištenjem usluga trećih strana poput Google -a, Facebook – a, Bing – a. Neke od trećih strana neće uvijek dolaziti sa prostora Europske Unije gdje su lični podaci iznimno zaštićeni GDPR regulativom i zbog toga te strane mogu koristiti Vaše podatke. PutovaoBiH se obavezuje da će saradnju zasnivati isključivo sa servisima koji su ocjenjeni kao sigurni na internetu. 
 6. U slučaju sklapanja poslovne saradnje, akumulirani statistički podaci će poslovnim partnerima biti predstavljeni. Bitno je naglasiti da ti podaci ne otkrivaju ničiji identitet. 
 7. Na web stranici putovaobih.com će biti uključeni servisi za oglašavanje koji mogu pristupiti nekim od Vaših informacija ukoliko Vas je klik preko naše stranice doveo do njihovih usluga.
 8. U slučaju prenosa vlasništva od strane putovaoBiH prema drugom pravnom licu, putovaoBiH se obavezuje da će korisnike pravovremeno obavijestiti o bilo kakvim prenosima ličnih podataka.
 9. U skladu sa zakonom i zakonskim propisima, dužni smo Vaše podatke podijeliti sa tijelima za provedbu zakona ukoliko je to nužno.
 10. Za svrhe razvijanja biznisa, putovaoBiH će koristiti akumulirane statističke podatke potrebne za profilisanje, analizu tržišta, demografiju i slično. 

Kolačići

Kao i svaka druga web stranica i naša koristi kolačiće kako bi unaprijedila korištenje ove platforme. Više o kolačićima pročitajte u sekciji “Politika korištenja kolačića“.

Poslovni partneri i njihovo oglašavanje

Na stranici putovaoBiH možete pronaći oglase koji će Vas odvesti na stranice van putovaobih.com za čiju vjerodostojnost i sigurnost putovaoBiH ne odgovara i ne garantuje. Predlažemo Vam da prilikom posjete takvih stranica provjerite da li je Vaša sigurnost i privatnost zaštićena. 

Reklamni serveri trećih strana, koriste tehnologije poput kolačića, Javacript-a ili Web Beacon-a, koji su korišteni u njihovim reklamama, kao i linkovi koji se prikazuju na putovaoBiH web stranici, koji se prosljeđuju direktno prema korisnikovom pretraživaču. Tada oni automatski prime informaciju o vašoj IP adresi.

Ove tehnologije se koriste kako bi se izmjerila efikasnost njihovih marketinških kampanja i/ili kako bi personalizirali marketing sadržaj koji vidite na stranicama koje posjećujete. 

Ono što treba da znate jeste da putovaoBiH nema kontrolu nad ovim tehnologijama koje su korištene od oglašivača – treće strane.

Politika privatnosti trećih strana

Politika privatnosti putovaoBiH se ne aplicira na oglašivače i partnere, odnosno njihove web stranice. Predlažemo vam da provjerite njihovu politiku privatnosti za detaljnije informacije.

Možete izabrati opciju ukodanja kolačića kroz opcije  vašeg individualnog preglednika.

Vaša prava

 1. Za pitanja u vezi sa Vašim pravima možete nas kontaktirati na e-mail adresu info@putovaobih.com ili putem kontakt forme na našoj web stranici. Imajte u vidu da od Vas možemo tražiti podatke kako bismo provjerili Vašu vjerodostojnost.
 2. Sve lične informacije osim korisničkog imena u  svakom trenutku možete izmijeniti u postavkama na Vašem korisničkom računu. 
 3. Uvijek imate pravo tražiti od nas ispravku netačnih informacija koje se tiču Vaših ličnih podataka ili Vašeg sadržaja koji je objavljen na putovaobih.com.
 4. Prilikom brisanja Vašeg računa, svi podaci se trajno brišu i neće biti upotrebljeni ni u kakve svrhe. 
 5. U svakom trenutku imate pravo da podnesete prigovor na korištenje Vaših podataka Agenciji za zaštitu ličnih podataka (AZLP BiH).

GDPR prava na zaštitu ličnih podataka

Želimo da u svakom momentu poznajete prava na zaštitu ličnih podataka. Svaki korisnik ima:

 • Pravo na pristup – Imate pravo da zatražite kopije svojih ličnih podataka. Ova usluga nije besplatna i možemo vam naplatiti istu.
 • Pravo na ispravku – Imate pravo da zatražite ispravku svake informacije za koju smatrate da je pogrešna ili da zatražite upotpunjavanje nepotpunih informacija.
 • Pravo na brisanje – Imate pravo da zatražite brisanje vaših ličnih podataka, pod određenim uslovima.
 • Pravo na restrikciju obrade podataka – Imate pravo da zaustavite obradu ličnih podataka, pod određenim uslovima.
 • Pravo na žalbu radi obrade podataka – Imate pravo da se žalite na obradu vaših ličnih podataka, pod određenim uslovima.
 • Pravo na prenos informacija – Imate pravo da zatražite prenos vaših ličnih informacija koje smo mi prikupili, prema trećoj strani/organizaciji ili direktno vama, pod određenim uslovima.

Ukoliko podnesete zahtjev prema nama, dužni smo da odgovorimo u roku od mjesec dana. Ukoliko želite da poliježete pravo na bilo koju od navedenih stavki, molimo da nas kontaktirate.

CCPA prava privatnosti (ne prodaj moje lične podatke)

U skladu sa CCPA, pored ostalih prava, korisnici sa područja Kalifornije (SAD) imaju pravo da:

Podnesu zahtjev da pravno lice koje prikuplja lične podatke potrošača, sakriju od javnosti, kategorije i specifične dijelove ličnih podataka koje je pravno lice prikupilo od potrošača.

Podnesu zahtjev da pravno lice obriše bilo kakav tip ličnog podatka o potrošaču, koje je pravno lice prikupilo.

Podnesu zahtjev da pravno lice koje prodaje lične informacije potrošača, ne proda lične podatke potrošača.

Ukoliko predsate zahtjev, imamo obavezu i rok od mjesec dana da vam odgovorimo. Ukoliko mislite da poliježete bilo koja od navedenih prava, molimo da nas kontaktirate.

 

Zaštita podataka o djeci

Drugi dio našeg prioriteta jeste dodatna zaštita za djecu pri korištenju interneta. Ohrabrujemo roditelje i nadzornike da posmatraju, učestvuju u, ili nadziru i usmjeravaju dječije aktivnosti na internetu.

O.D. putovaoBiH svjesno ne prikuplja bilo kakvu identifikacionu, ličnu informaciju o djeci mlađoj od 13 godina. Ukoliko smatrate da je upravo vaše dijete dalo ovakav tip informacije, našoj platformi, ohrabrujemo vas da nas istog momenta kontaktirate, a mi ćemo se potruditi da pravovremeno uklonimo takav tip podataka iz naših baza.

 

Sigurnost

Ukoliko ste uočili da su Vaši podaci ugroženi, zloupotrebljeni ili ukradeni molimo Vas da nas odmah kontaktirate. Kontinuirano brinemo o našoj i Vašoj sigurnosti i predano radimo na tome da putovaobih.blog u svakom trenutku bude maksimalno sigurno mjesto za korištenje. 

Promjene politike privatnosti

PutovaoBiH zadržava prava na izmjenu Politike privatnosti ukoliko do toga dođe. Ukoliko svoj račun niste obrisali pri prijemu obavijesti o promjenama Politike privatnosti, smatramo da se sa istim slažete. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate bilo kakve pritužbe koje se tiču Politike privatnosti u svakom trenutku nas možete kontaktirati putem e-maila info@putovaobih.com, kontakt forme na našoj web stranici ili lično na adresi Varaždinska br. 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina. 

Politika korištenja kolačića

Šta su kolačići?

Kolačić je datoteka koja se pohranjuje na računar ili mobilni uređaj pri posjetu web-stranicama. Pomoću kolačića web-stranice na primjer pamte vaše radnje i željene postavke (poput prijave, jezika, veličine fonta i drugih željenih postavki koje se odnose na prikaz) pa ih iz tog razloga nije potrebno ponovo unositi pri svakom povratku na web-stranice, odnosno, pri pregledavanju različitih stranica određenog web-mjesta.

Vrste kolačića

Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internet preglednik. Koristimo ih da omogućimo pristup sadržaju i omogućimo stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na www.putovaobih.blog

Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. www.putovaobih.blog koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti poput „pamćenja“ da je korisnik prijavljen na stranici, što vama kao registriranom korisniku olakšava korištenje putovaobih.blog web stranice. Također koristimo trajne kolačiće kako bismo bolje razumjeli navike korisnika i u skladu sa tim poboljšali stranicu prema korisničkim načinima korištenja. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.

Kako mi koristimo kolačiće?

Kolačići su korišteni u svrhu prepoznavanja dolaska korisnika na web-stranicu, kako bi zapamtili vaše preferencije s ciljem poboljšanja i pružanja personaliziranog korisničkog iskustva te pratili kretanje korisnika po stranicama kako bismo poboljšali pristup traženim informacijama. Svi podaci o kretanju po stranicama prikupljeni su putem kolačića isključivo sumarno, korištenjem Google analitičkih alata. Važno je napomenuti da su informacije koje Google prikuplja anonimizirane te na temelju njih niti Google niti mi ne možemo doći do ličnih podataka posjetioca.

Kolačići trećih strana

U nekim slučajevima korištenjem linkova na stranice drugih kompanija, možete pristupiti stranicama trećih strana nad kojima putovaoBiH nema nikakve kontrole te ne odgovara za njihovu politiku korištenja kolačića niti sadržaja.

Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje:

Svrha korištenja kolačića

 • Za osiguranje ispravnog rada web-stranica
 • ispravni prikaz sadržaja
 • prilagođavanje sučelja poput odabira jezika, postavljanja parametara uređaja te razlučivosti i vrste zaslona;
  •  

Kako isključiti kolačiće?

Korištenje kolačića moguće je isključiti promjenom postavki Vašeg Internet pretraživača. Kako promijeniti postavke najčešćih pretraživača možete naći ovdje:

Više informacija

Voditelj obrade je O.D. putovaoBiH, Varaždinska br.8, 71000 Sarajevo. 

Za dodatne informacije možete nam se javiti na info@putovaobih.com

 •  
 •