Sign In

Experience Jednodnevni izlet Starts from 130.00

Travnik & Jajce trip by Blossom Trip

Safvet-bega Bašagića 38a

Na ovoj turi posjetit ćete Travnik i Jajce, dva prekrasna grada u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini.

Lokacija polaska i povratka je: Safvet-bega Bašagića 30, Sarajevo

Doći 10 minuta prije polaska

Raspored:

Travnik

Ovaj prilično mali grad bio je u središtu bosanske historije kroz stoljeća, od srednjeg vijeka kada je izgrađena Travnička tvrđava do osmanskog perioda. U 15. stoljeću sultan Fatih Mehmed sa svojom osmanskom vojskom osvojio je grad i uslijedio je dug period orijentalnog utjecaja. Osmanlije su od Travnika napravile vezirski grad, sjedište visokih uglednika. Krišćani, Muslimani i Jevreji naselili su se ovdje, trgovali i proširili grad. Ova bogata tapiserija utjecaja imala je dubok utjecaj na Ivu Andrića, nobelovca za književnost, koji je ovdje rođen i čija je kuća danas jedan od muzeja.

Odmah iznad rijeke Plava Voda nalazi se jedna od najimpresivnijih bosanskih tvrđava, stari grad Travnik. Izgrađen u kasnijoj fazi bosanskog kraljevstva, preživio je vjekove i još uvijek sadrži uticaje kasnijih vladara, posebno munaru ugrađenu u jedan od unutrašnjih zidova. U njemu se nalazi muzej i prekrasan pogled na prostrani grad ispod njega.

Konačno, jedan od nezaobilaznih bosanskohercegovačkih specijaliteta je jelo od mesa zvano ćevapi, a Travnik je po njemu posebno poznat. Ovo stajalište možete iskoristiti da isprobate Travničke ćevape i uporedite ih sa njihovom sarajevskom varijantom.

Jajce

Na ušću dvije rijeke, Jajce pravi je dragulj prirodne ljepote. Odmah na ulazu u grad stoji jedan od najinspirativnijih bosanskih vodopada. Na drugom kraju grada Plivsko jezero savršeno se odražava u borovoj šumi i čini savršeno mjesto za opuštanje.

Osim prirodnih ljepota, ovaj grad je neupitno bogat istorijom, svjedočeći o nekim od najvažnijih događaja za stanovnike Bosne i šire. Budući da je glavni grad bosanskog kraljevstva, Jajce je postalo najvažniji bosanski grad u 15. stoljeću. Budući da nije dobio papinsku podršku, bosanski kralj ostao je sam i na kraju je ubijen kod Jajca od strane novih anadolijskih gospodara.

Baš kao i Travnik, Jajce ima srednjovjekovnu utvrdu vidljivu iz većine dijelova grada. Lako je dostupan, a njegovi zidovi prekrivaju uzvisine i dijelove starog grada.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata jugoslavenski otpor snagama Osovine  je prouzrokovao ozbiljnu štetu nacističkom svjetskom poretku. Najvažniji sastanak jugoslavenskih partizana, Drugi sastanak AVNOJ -a, održan je u Jajcu i učvršćena je budućnost federativne Jugoslavije.

Features

Pricing

Cijena izleta

 • Izlet Travnik i Jajce

  Cijena po osobi

  130.00

Cijena uključuje

 • Turističkog vodiča
 • Prevoz

Cijena ne uključuje

 • Privatne troškove
 • Ulaznice

Location

Only guests who have booked can leave a review.

Verified Listing

Rezervacija

Guests 1
Guests
Login to Book
Now Closed

Radno vrijeme

 • Monday 08:00 - 16:00
 • Tuesday 08:00 - 16:00
 • Wednesday 08:00 - 16:00
 • Thursday 08:00 - 16:00
 • Friday 08:00 - 16:00
 • Saturday 08:00 - 16:00
 • SundayClosed