Prijavi se

Doživi BiH Već od 30,00

Blossom Trip – Šetnja Sarajevom

Safvet-bega Bašagića 38a

Na ovoj turi naučit ćete kako Sarajevo oblikuju tri religije i obilježavaju ga neviđeni historijski događaji. Sarajevo se sa pravom smatra jednim od najzanimljivijih i najautentičnijih gradova. Muslimani i kršćani nazvali su ga šeher, a Jevreji malim Jeruzalemom i zajedno su formirali jedinstvene običaje i izgradili grad kakav poznajemo danas. Osjetite kako vijekovi prolaze dok šetate sarajevskim ulicama.

Ova tura će pokazati stari grad Sarajevs kroz prizmu njegovih ljudi; najstarije gradske ulice, vjersko naslijeđe i razrađena arhitektura. Ova tura vam omogućava da bolje razumijete grad, da vidite znamenitosti i da čujete zvukove Sarajeva, poput zvona u crkvama, muslimanske pozive na molitvu, galamu kazandžija koji izrađuju svoje lonce, šerpe i setove za kavu. Sigurno je da će Šetnja Sarajevom privući vašu maštu i poželjeti da još više istražite grad.

Plan ture

Gradska vijećnica Sarajevo
Putovanje ćemo započeti ispred Vijećnice Sarajeva. Prekrasna zgrada iz austrougarskog perioda. Napravljen je na ulazu u grad i otvoren 1896. Izgrađen je u pseudo-mavarskom stilu. Nažalost, kao i mnoge važne zgrade u Sarajevu, tokom opsade Sarajeva, ona je uništena. Obnovljen je 2014. godine, 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Baščaršija
Zatim ćemo posjetiti Baščaršijski trg, srce starog grada Sarajeva i istražiti otomansku četvrt i orijentalni šarm kaldrmisanih ulica.

Stara pravoslavna crkva
Jedan je od najstarijih i najvrjednijih kulturno -historijskih spomenika u Sarajevu. Sagrađena je 1539. godine u vizantijskom stilu. Crkva je mnogo puta rušena i obnavljana, ali je uvijek zadržala autentičan izgled. Današnji izgled crkve datira iz 18. stoljeća. Crkveni kompleks sastoji se od muzeja i podruma s vinima iz Hercegovine, južnog dijela zemlje. Muzej sadrži vrijednu zbirku ikona, prijepisa i više od 700 eksponata. Jedan je od najvažnijih pravoslavnih muzeja u svijetu.

Gazi Husrev-begova džamija
Posjećujemo jevrejsku četvrt, kao i džamije i crkve u pokušaju da bolje razumijemo evropski Jerusalim i multikonfesionalnu suštinu Sarajeva. Prva je Gazi Husrev-begova džamija.

Jevrejska četvrt
Nakon džamije posjetit ćemo jevrejsku četvrt.

Katedrala Isusova Presvetog Srca
Kasnije ćemo posjetiti katedralu Isusova Presvetog Srca. Posjetivši sva tri multikonfesionalna vjerska objekta vidjet ćete kako su udaljeni samo 100 kvadratnih metara i to je ono što Sarajevo čini posebnim.

Latinski most
Istražit ćemo Latinski most, pored kojeg je ubijen austrijski nadvojvoda Franz Ferdinand, a time je počeo i Prvi svjetski rat.

Cijene

  • Šetnja Sarajevom
    30,00

Lokacija

Samo gosti koji su imali rezervaciju mogu ostaviti recenziju.

Provjeren sadržaj

Rezervacija

Broj gostiju 1
Broj gostiju
Prijavite se za rezervaciju
Trenutno otvoreno

Radno vrijeme

  • Ponedjeljak 08:00 - 16:00
  • Utorak 08:00 - 16:00
  • Srijeda 08:00 - 16:00
  • Četvrtak 08:00 - 16:00
  • Petak 08:00 - 16:00
  • Subota 08:00 - 16:00
  • NedjeljaZatvoreno